معرفی انواع چای
انواع چای در این کرهی خاکی وجود دارد و هر یک از این مدل چایها برای خود خاصیت و ویژگیهای منحصر به فردی را دارد.
معمولا در ذهن عموم دو مدل چای (چای سیاه و چای سبز) وجود دارد که جزو معروفترینها در دنیا هستند. خواص انواع چای با یگدیگر متفاوت است، به عنوان مثال یک مدل چای برای جلوگیری از کم خونی استفاده میشود و دیگری باعث ایجاد کم خونی شده. قصد ما برای نوشتن این مقاله دانستن بهتر انواع چای و خواص و برای چه مواردی مصرف شده مضر یا مفید است.
در ایران انواع چای کشت میشود. مصرف چای در ایران بعد از آب آشامیدنی بیشترین نوشیدنی است و در بسیاری از موارد این چای را که در ایران کشت میشود به نام چای ایرانی میشناسند. این نوشیدنی گرم که در مدلهای متفاوت وجود دارد دارای عطر و طعمهای متفاوتی است که همین موضوع باعث معروف شدن چای شده و برای هر فرد و هر ذائقهی غذایی مناسب برای استفاده است.
انواع چای اصلی کدامند؟
در دنیا فقط دو مدل چای اصلی و جود دارد که هزاران سال پیش این گیاه در جنوب چین کشف شد. چای به گونهای است که برای مصرف از این گیاه باید از فرآوردهی برگ آن مورد استفاده قرار گیرد.
گیاه چای در عمل گیاه شناسی به کاملیا سیننسیس شناخته شده و دارای دو نژاد اصلی است به نامهای سیننسیس که چین زادگاه این است و اکنون در کشورهای مختلف کشت میشود و نژاد دیگر آن آسامیکا میباشد که در هند پرورش یافته و در ایران به عنوان انواع چای ایرانی شناخته میشود.
همان طور که گفته شد انواع چای وجود دارد که این انواع چای برای خود دارای شکل ظاهری متفاوت در رنگ، عطر و بو و طعم هستند.
به عنوان مثال انواع چای سیاه که در مدلهای مختلف هستند، انواع چای سبز که دارای خاصیت متفاوت هستند، انواع چای شمال که در قسمتهای مختلف استان گیلان و مازندران کشت شده، انواع چای لاهیجان که در ایران شهرستان زیبا تولید و بسته بندی میشود.
انواع چای لاغری که برای مراجعه کنندهگان به مطبهای طب سنتی رفته تجویز میشود، انواع چای میوهای که از خشک کردن انواع میوه به دست میآید، انواع چای ارل گری که دارای طعم بسیار خوب و دل نشینی دارد، انواع چای پذیرایی که در مهمانیها مورد استفاده قرار میگیرد، انواع چای ترش که هم گیاهی و میوهای میباشد، انواع چای تی بگ که دارای برندهای متفاوت در ایران است، انواع چای گیاهی که از گیاهان دارویی متفاوت درست شده است؛ این موارد نمونههای از چای هستند که مورد استفاده قرار میگیرند.
به طور کلی چای برای هر موردی در زندگی یک شخص استفاده شده و آن شخص برای یک دلیل مثلا برای خاصیت دارویی و درمانی، رفع تشنگی، خوشمزه بودن و غیره مورد مصرف قرار میگیرد.
چای که برای مصرف مورد استفاده قرار میگیرد، در روشهای متفاوت تهیه شده. در بعضی موارد چای با سماور یا کتری و قوری که سنتی ترین روش است برای مصرف تهیه شده، زمانی هم ممکن است شخصی عجله داشته که از چای ساز برقی برای تهیهی چای استفاده کرده و… چای در کافه و چایخانهها جزو اصلیترین نوشیدنیها میباشد.
آشنایی با انواع چای میوهای
چای در مدلهای مختلف وجود دارد، چای میوهای یک از این موارد است که در دنیایی امروزی بسیار مورد توجه قرار گرفته شده. برای ساخت و تهیهی چای میوهای یک میوه که دارای خاصیت و ویتامینهای مختلف است که آن شخص ذائقهی غذاییاش به آب میوه و خوردن آن میوه سازگار نیست، میتواند آن را به صورت چای مصرف کرده که نوشیدنی گرم است و همان خاصیت دارویی و ویتامینی را دارد.
برای تهیهی چای میوه اول یه میوه مانند میوهی به را به خوبی شسته و آن را به تکههای کوچک یا نگینی گرفته سپس این تکههای کوچک را بر روی بخاری یا دستگاه میوه خشک کن خانگی یا صنعتی خشک کرده چای میوهای ما آماده شده.
چای میوهای به صورت مصرف میشود، جوشانده یا چای که این دو مورد تفاوتهای زیادی با هم دارند. جوشانده به این صورت است که مقداری از این چای را درون یک لیوان ریخته و آب را پس از جوش آوردن به لیوان اضافه میکنیم، سپس بر روی لیوان دربی قرار داده و پس از گذشت چند دقیقه آن را برداشته و میتوانید جوشانده را مصرف کرده و از آن لذت ببرید. چای مدل دیگری از مصرف چای میوهای میباشد، این گونه که مقدار قابل توجهی از آن میوهی خشک شده را به درون قوری اضافه کرده و آن را پر آب تصفیه میکنیم، سپس این قوری بر روی کتری یا سماور گذاشته تا زمانی که آب سماور و کتری چوش بیاید و باعث دم کشیدن قوری شما شود، چای میوهای شما حاضر شده و میتوانید آن را نوشید.
دیگر تفاوت این دو مدل از مصرف چای میوهای خاصیتشان میباشد که جوشانده دارای خاصیت بیشتری نسبت به چای را دارد؛ به دلیل غلیظ و رفیق بودن و به این نکته باید دقت کرد که مصرف جوشانده در روز به دلیل غلیظ بودن کمتر چای باشد در غیر این صورت باعث آسیب زدن به دستگاه گوارش میشود.
بزرگترین تولید کنندهگان چای
چین که زادگاه اصلی چای در دنیا میباشد جزو یکی از تولید کنندهگان چای در جهان است اما مقام اول در تولید چای را هند و پس از آن ایران دارد. چای را شخصی به نام کاشف السلطنه که شخصی از استان گیلان بود وارد ایران کرد و این گیاه را در شهرستان خود یعنی لاهیجان به تولید رساند.
سپس از مدتی طولانی اکنون در شهرستان لاهیجان کارخانههای متعددی برای خشک کردن چای ساخته شده است. ایران پس از چین پر مصرفترین افراد چای در دنیا را دارد. چای در فصلهای متفاوت مصرف میشود و یکی از پر مصرفترین فصلهای چای فصل زمستان و پاییز میباشد. چای در سه فصل بهار، تابستان و پاییز برداشت شده و در فصل زمستان بوتههای جدید چای کاشته میشوند. برای تهیه انواع چای سیاه آن رادر فصل زمستان کاشته و پس از بارانهای زمستانه چای قابل برداشت است. بوتهی چای نیازی به آبیاری دستی یا ماشینی ندارد و آب مورد نیاز خود را از باران به دست آورده و رشد میکند. در ایران انواع چایی کشت و تولید میشود و این چایها در روزمرگی افرادی که در ایران هستند برای مصرف در صبحانه یا عصرانه مورد استفاده قرار میگیرند. پزشکان طب سنتی و پزشکان کلاسیک زمانی که شخصی دچار بیماری یا معده درد میشود اولین داروی تجویزی برای بیمارمصرف چای است؛ این چای ممکن است انواع چای سبز، انواع چای میوهای باشد. پس شرکتهای غذایی تصمیم به این مورد را گرفتهاند که این چایها را در حالتهای مختلف به بازار ارائه دهند. مثلا انواع چای تی بگ یا کیسهای تولید کرده یا میتوانند به صورت فلهای در بازار پیدا شود.
تفاوت انواع چای در چیست؟
همان طور که گفتیم چای انواع مختلفی دارد و میتوان این نتیجه را در یافت که خاصیتهای متفاوتی هم دارند. به عنوان مثال انواع چای لاغری وجود دارد که برای مصرف افرادی خاص به کار میرود که به لاغری یا به سوزاندن چربیهای بدن خود فکر میکنند و مورد استفاده این ای از افراد است.
انواع چای ترش که برای مصرف افراد دیابتی مورد استفاده قرار میگیرد، چای ترش به دلیل داشتن ترشی باعث این میشود که قند خون شما کاهش یابد و حتی توانایی درمان دیابت را دارد. انواع چای گیاهی که از گیاهان دارویی تولید شده، این گیاهان میتوانند دارای خاصیتهای متفاوتی باشند، همانند انواع چای میوهای و انواع چای لاغری که گیاهانی در استان گیلان یا مازندران رشد کرده میتوان بدست آورد.
به طور کلی انواع چای در این کرهی خاکی وجود دارد که خواص متفاوتی با یک دیگر دارند. هر شخص بنا به هر دلیلی این این چای مصرف کرده و در روشهای مختلف آن را تهیه کرده.
همان طور که گفته شده چای در فصل پاییز و زمستان بسیار پر مصرف است، اما چای در فصل تابستان خیلی مورد استفاده قرار میگیرد. دلیل این موضوع میتواند این باشد که در معرفی انواع چای گفته شده از طبع چای حرفی گفته نشده است. چای دارای طبع سرد میباشد که این طبع باعث این شده که ایرانیها از چای در فصل گرم تابستان هم مورد استفاده و مصرف قرار دهند.
چای سیاه پر مصرفترین چای در بین ایرانیها است، از کوچک تا بزرگ از جوان تا مسن هر کسی از چای در زندگی روزمره برای صبحانه و عصرانه مورد استفاده قرار میدهد.
چای دارای خاصیت اسیدی میباشد. در صورت مصرف زیاد چای این اسیدی بودن ممکن است باعث ایجاد بیماری و دردهای متععدی در دستگاه گوارش شود. پس توصیه میشود که در مصرف چای سیاه و مخصوصا انواع چای ترش را دقت کرده که باعث بروز چنین مشکلاتی در دستگاه گوارش آن شخص نشود.
طبق این مقاله چای و انواع آن را میتوان جزو بهترین و پر مصرفترین نوشیدنی در دنیا معرفی کرد که حتی این گیاه در قارههای آمریکا و اورپا دیده شده و پزشکان این قارهها با انجام تحقیقات متعدد توانستهاند اصلاحاتی در ژنتیک این گیاه ایجاد کنند تا در صنعت کشاورزی پر رونقتر شود.
چون کشت چای به آب باران نیاز دارد و زمانی که باران کم باشد این گیاه رشد نکرده و از بین میرود، پس با اصلاح ژنتیک این گیاه برای مصرف آب، باعث شده که در تمام شرایط رشد کند. در بعضی موارد این گیاه مورد حملهی آفت قرار میگیرد که برای جلوگیری از آفت زدگی این گیاه از دارو و کودهایی خاص استفاده میکنند.