فرنی یکی از پیشغذاهایی محسوب میشود که در ماه رمضان بر روی سفرههای افطاری از طرفداران بسیار زیادی برخوردار است. این پیشغذا با روشهای مختلفی تهیه میشود که طعمهای مختلفی به این غذا میدهند. یکی از این دستور پختها، طرز تهیه فرنی با آرد برنج است که در این مقاله بررسی و روش تهیه این فرنی خواهیم پرداخت.
این پیشغذا به دلیل داشتن شیرینی مناسب و مواد مغذی که در لوازم اولیه برای تهیۀ این خوراکی وجود دارد، موجب شده تمام ضعف و کمبودهای بدن که توسط گرسنه ماندن در طول روز ایجاد شده است را بهخوبی جبران کند.
از آن جایی که مواد مغذی و فیبر موجود در برنج زیاد میباشد، آرد برنج هم نیز از این خصوصیات برخوردار است. تهیه فرنی با آرد برنج بر همین اساس بسیار زیاد مورد استقبال و توجه کسانی که مشغول به آشپزی میشوند قرار گرفته است.
البته فرنی فقط در ماه رمضان مورداستفاده قرار نمیگیرد و برای افرادی که به مشکلات گوارشی دچار شدهاند یا کودکانی که از شیر مادر تغذیه نمیکنند، استفاده از این پیشغذا برای مدتی توصیه میشود.
لازم به ذکر است، تهیه فرنی با آرد برنج برای نوزادان کمی متفاوتتر از روش تهیۀ این غذا برای دیگر افراد بزرگسال میباشد.
دستور پخت فرنی با آرد برنج
موارد موردنیاز برای تهیه فرنی با آرد برنج:
- 4 لیوان شیر
- 4 قاشق غذاخوری سرپر آرد برنج
- 4 قاشق غذای خوری شکر
- نصف استکان آب
- نصف استکان گلاب
- نصف قاشق چایخوری هل ساییده شده
- زعفران به مقدار نیاز برای تزئین
- دارچین به مقدار نیاز برای تزئین
- خلال پسته به مقدار نیاز برای تزئین
دستور پخت فرنی با آرد برنج شامل مراحل زیر میباشد:
در مرحلۀ اول شیر را به درون قابلمه اضافه میکنیم (ترجیحاً قابلمه دارای روکش تفلون باشد).
سپس آرد برنج، هل، شکر و آب را به درون قابلمه اضافه کرده و شعله را در حالت کم قرار میدهیم. در این هنگام باید مخلوط را بهخوبی هم زده تا مواد اضافه شده گلوله نشوند. (در این مرحله میتوانید کمی زعفران یا پودر کاکائو به مخلوطتان اضافه کنید و طعم جدیدی را امتحان نمایید. همچنین با اضافه کردن آرد برنج به شیر زمانی که خنک است از گلوله شدن آرد برنج میتوانید جلوگیری کنید.)
در این مرحله باید به قدری مخلوط را بر روی شعلۀ ملایم هم بزنید تا رقیق بودن آن گرفته شود.
در مرحلۀ آخر پس از غلیظ شدن مخلوط، گلاب را به آن میافزاییم تا به غلظت مورد نظرتان برسد. در این لحظه فرنی شما آماده است و در صورت ریختن درون ظرف، فرنی سرد شده و به سفتی خاصی خواهد رسید.
خیلی از افراد در دستور تهیه فرنی با آرد برنج دست بردهاند و این پیشغذای خوشمزه را به همراه شعله زرد میل میکنند که طعمی جذابتر را برای اشخاص به دنبال دارد. با این روش این پیشغذای خوشمزه را هم تزئین کرده که شکل جذابتری هم به دست میآورد.
همچنین با زعفران دم کشیده و خلال پسته و دارچین به تزئین فرنی میپردازند که باعث ایجاد اشتها برای افراد خواهد شد.
همچنین میتوان با اضافه کردن عسل بهجای شکر و پودر قند به فرنی طعم بهتر و طبیعیتری به فرنی داد. در صورت استفاده از آرد برنج بیشتر در فرنی باعث شده که عطر و رنگ فوقالعادهای به دست آورد. به یاد داشته باشید که در تمام مراحل پخت فرنی با آرد برنج شعلۀ گاز را روی ملایم قرار داده تا از ته گرفتن آن جلوگیری شود.
طرز تهیه فرنی با آرد برنج برای نوزادان
همانطور که گفته شد از فرنی برای تغذیۀ کودکان نیز استفاده میشود. نوزاد 4 ماه تا 8 ماه میتواند از این پیشغذای خوشمزه برای دریافت انرژی و مواد معدنی موردنیاز بسته به سلیقه مادر و دریافت مواد مغذی که در نوزادی دارای کمبود است مورداستفاده قرار گیرد.
از این فرنی همچنین برای مواردی که نوزاد شروع به درآوردن دندان کرده یا دچار کمبود وزن و همچنین با مشکلات گوارشی روبهرو شده استفاده میشود، چون فرنی سرشار از ویتامینهای A، C و B و کلسیم میباشد و در جبران این کمبودهای ایجاد شده بسیار کمک خواهد کرد.
در سادهترین حالت ممکن میتوان از طرز تهیه فرنی با آرد برنج برای نوزادان استفاده کرد که شامل:
- یک قاشق غذاخوری از آرد برنج
- نصف قاشق غذاخوری شکر یا پودر قند
- 5 قاشق غذاخوری شیر پاستوریزه (شیر گاو جوشانده شده)
طبخ بهصورت زیر میباشد:
ابتدا آرد برنج، آب و شیر را با هم مخلوط کرده و بر روی حرارت قرار میدهیم تا جوش کند.
سپس شیر را اضافه میکنیم و شعله را روی حالت ملایم قرار داده و هم میزنیم.
در این لحظه بنا به سلیقه مادران میتوانند کمی شیر مادر را به فرنی اضافه کنند.
لازم به ذکر است که شروع غذاخوردن نوزاد با فرنی آرد برنج بهترین روش ممکن است و میتوانید برای کسب اطمینان بیشتر از مرغوب بودن آرد برنج، خودتان آرد برنج را تهیه کنید.
طرز تهیه آرد برنج بهصورت دستی
ابتدا برنج نیم دانه یا ریزه را به خوبی شسته و درون ظرفی به همراه آب به مدت 24 ساعت گذاشته تا به خوبی خیس بخورد.
پس از گذشت 24 ساعت آب برنج خالی کرده و آن را بر روی پارچهای میریزیم تا خیسی آن گرفته شود. (نیاز است که مقداری رطوبت داشته باشد)
سپس برنج را درون آسیاب یا میکسر بریزید تا به خوبی و یک دست خرد شود و در پایان با عبور دادن این آرد برنج از الک، آرد برنج شما ساخته شده و میتوانید دانههای بهجا مانده را مجدداً در دستگاه بریزید تا به طور کامل پودر شوند.