برنج به دلیل داشتن کربوهیدرات، پس از واردشدن به بدن تبدیل به گلوکز شده و باعث بالارفتن قند خون میشود. بدن برای مقابله با این خطر به شروع به ترشح انسولین کرده تا از ایجاد خطراتی مانند مرگ، دیابت و… به دلیل بالابودن قند خون جلوگیری کند.
چگونه قند برنج را کاهش دهیم تا از بروز چنین مشکلاتی در بدن جلوگیری کنیم؟
جواب این سؤال برای تمام افرادی که برنج مصرف میکنند یا به دلیل داشتن مشکلات نمیتوانند برنج را بهعنوان وعدۀ غذای مورداستفاده قرار دهند بسیار حائز اهمیت است.
برای کاهش قند موجود در برنج روشهای زیادی ابداع شده که حتی افراد دیابتی هم میتوانند با رعایت آن این خوراکی خوشمزه را میل کنند و از آن لذت ببرند.
از جمله راهکار کاهش قند موجود در برنج میتوان به پخت برنج بهصورت کته، ترکیبکردن برنج به هنگام پخت با حبوبات و مصرف برنج بهصورت سرد شده اشاره کرد. هرکدام از این روشها مقدار معینی از قند موجود در برنج را کم کرده و حتی افراد سالم که با بیماری دیابت درگیر نیستند هم میتوانند با استفاده از روشهای گفته شده به جلوگیری از مبتلا شدن به این بیماری مورداستفاده قرار دهند.
راه های کاهش قند برنج
همانطور که گفته شد از جمله راههای کاهش قند برنج پخت آن بهصورت کته است. در این روش به دلیل جوشیدن زیاد برنج مقدار زیادی از قند و کربوهیدرات آن با بخار آب از بین رفته و به همین دلیل از قند پایینتری برخوردار میباشد.
کربوهیدرات از ترکیبات و قندهایی است که در آب حل شده و خاصیت خود را با قرارگرفتن در برابر گرما از دست میدهد.
از دیگر راهکار کاهش قند موجود در برنج میتوان به مخلوطکردن حبوباتی مانند نخودفرنگی و لوبیا و عدس با برنج اشاره کرد. حبوبات به دلیل پایین آوردن نمایه قندی برنج از دیگر روشهای پایین آوردن قند موجود در برنج شناخته میشوند.
برای استفاده از این روش میتوانید مقداری از حبوبات را بهصورت نیمپز با آب درست کرده و پس از مرحلۀ آبکش کردن یا قبل از دمکشیدن برنج در روش پخت کته به دیگ برنج خود اضافه کنید. پس از اتمام پخت برنج از خوردن این برنج طعمدار شده با حبوبات لذت ببرید و نگران بالارفتن و تغییراتی شدیدی در قند خونتان نباشید.
روش سومی که برای کاهش قند موجود در برنج میتوان استفاده کرد، سردکردن برنج در یخچال قبل از مصرف آن بهعنوان وعدۀ غذایی می باشد. برای کمکردن قند برنج از این روش بهتر است که برنج را یک الی دو روز زودتر پخته و در یخچال قرار دهید و قبل خوردن آن کمی برنج را داغکرده و به همراه خورشت موردعلاقهتان میل بفرمایید.
پس از گرمکردن برنج میزان نشاستۀ قابلجذب برنج حدود 20 تا 25 درصد کاهشیافته و تأثیر بسزایی در متعادل نگهداشتن قند خون دارد.
بهترین روش پخت برنج برای دیابتی ها
حتماً این سؤال برای شما هم نیز پیشآمده است که برنج دیابتیها چگونه باید پخته شود تا خوردن برنج خطر جدیای برای افراد دیابتی ایجاد نکند.
در مطالب توضیح داده شده مصرف برنج بهصورت کته برای افراد دیابتی بهتر میباشد تا برنج آبکش شده که از قند بالایی برخوردار است.
اکثر افراد بر این باورند که برنج آبکش شده از قند و نشاستۀ کمتری برخوردار میباشد و دلیلش هم شستن و خالیکردن آب برنج پس از نیمپخت شدن آن میدانند، درصورتیکه اینگونه نیست.
پخت برنج به روش کته علاوه بر کمکردن میزان قند موجود در برنج که بهترین روش پخت برای دیابتیها محسوب میشود، تفاوتهای دیگری در این دو روش پخت وجود دارد که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
عوامل مؤثر در کمکردن میزان قند موجود در برنج که به روش کته پخته شده است شامل فیبر، خانوادۀ ویتامین B و روش پخت برنج در زمان مناسب کته میباشد.
- فیبر
پس از واردشدن کربوهیدرات به بدن و گذشت فرایندی در بدن، کربوهیدرات تبدیل به گلوکز شده و قند خون را افزایش خواهد داد. تنها مادهای که میتواند تأثیرات بر جذب کربوهیدرات و ثابت نگهداشتن قند خون داشته باشد فیبر است. اما برنج از فیبر بالایی برخوردار نیست تا میزان کربوهیدرات را کنترل کند و خیلی از افراد همین مقدار کم فیبر را هم بر اثر آبکش کردن برنج در هنگام پخت از بین برده؛ ولی در روش پخت برنج کته مقدار فیبر در دانههای برنج تغییری نخواهد کرد، پس میتوان گفت که میزان قندی که برنج کته به بدن شخص وارد میکند کمتر از برنج آبکش شده است.
- خانواده ویتامین B
از دیگر موضوعاتی که میتوان گفت که برنج کته یا آبکش برای دیابت بهتر می باشد وجود گروه ویتامینی B در آن است. این ویتامین باعث جذب بهتر قند موجود در برنج میشود و از انباشتهشدن آن در بدن جلوگیری خواهد کرد. این ویتامین حلال در آب میباشد و در هنگام پخت به روش آبکش مقدار زیادی از این ویتامین در آب حل شده و از بین خواهد رفت؛ اما در روش پخت کته این ویتامین در برنج باقی خواهد ماند و باعث عملکرد بهتر بدن در جذب قند موجود در برنج میشود.
- زمان پخت
همچنین از دیگر موارد تأثیرگذار در میزان قند خون، زمان پخت است. همانطور که گفته شد کربوهیدرات به گلوکز (قند موردنیاز بدن) تبدیل شده و قند خون را افزایش میدهد، پس هر چه از تبدیل این فرآیند جلوگیری یا زمان تبدیل آن کاهش یابد، قند خون هم ثابت خواهد ماند. همچنین هرچه زمان پخت برنج زیاد باشد و در برابر حرارت زیاد قرار بگیرد کربوهیدرات آن خیلی سریع در بدن به گلوکز تبدیلشده؛ اما در روش پخت کته زمان کمتری صرف شده و حرارت آن ملایم است که میتواند در روند استخراج گلوکز از کربوهیدرات کاهش سرعت ایجاد کند و قد خون بهآرامی در بدن تغییر کرده و در صورت انجام فعالیتهای ورزشی برای انرژی عضلات مورداستفاده قرار گیرد.
این موارد از جمله راهکار کاهش قند موجود در برنج است که میتوان با توجهکردن به آنها از ابتلا به بسیار از بیماریهای خطرناک جلوگیری کرد و از زندگی سالم لذت برد.