خواص سیاه دانه و عسل یکی از موضوعات مهمی است که در دهههای اخیر بسیار موردتوجه قرار گرفته و محققان را مجاب به بررسیهای عمیقی از این ترکیب کرده است. هرکدام از این مواد یعنی سیاه دانه و عسل بهصورت جداگانه دارای خواص و فواید فراوانی هستند.
افرادی که در طب سنتی فعالیت دارند به ترکیب عسل طبیعی با سیاه دانه نیمکوب شده، دوسین میگویند. از جمله موارد خواص سیاه دانه میتوان به تقویت سیستم ایمنی و گوارشی بدن، کمکردن وزن، درمان سرماخوردگیهای شدید، آرامتر کردن دردهای کلیوی، ازبینبردن جوشهای زیرپوستی، افزایش شیردهی مادران شیرده، تقویت قوای جنسی آقایان و درمان بیماری تنبلی تخمدان اشاره کرد.
در ادامه میخواهیم خواص سیاه دانه با عسل را بررسی کنیم تا آشنایی بیشتری نسبت به این ترکیب بسیار مفید و سودمند پیدا کنیم.
آشنایی با خواص سیاه دانه و عسل
ترکیب سیاه دانه با عسل خواص فراوانی دارد، یکی از این موارد تقویت سیستم گوارش است. عسل بهتنهایی برای رفع مشکلات روده استفاده میشود و ترکیب این ماده طبیعی با سیاه دانه موجب ازبینرفتن سردی معده میشود.
آنتیاکسیدانهای موجود در این ترکیب باعث ازبینرفتن میکروبها شده و برای اثرگذاری بهتر باید بهصورت منظم و هفتگی مورداستفاده قرار گیرد.
از دیگر خواص سیاه دانه و عسل کاهش وزن با این ترکیب است. ترکیب سیاه دانه با عسل بهترین چربیسوز بهصورت طبیعی است. استفاده منظم روزانه این ترکیب باعث بالاتر رفتن سوختوساز در بدن شده و موجب آبشدن چربیهای شکم و قسمتهای میانی بدن میشود.
گاهی با اضافهکردن آب لیمو اثرگذاری این ترکیب را بیشتر میکنند، اما میبایست قبل از استفاده آبلیمو، سیاه دانه را نیمکوب کرد در غیر این صورت آلودگی محیط را به خود جذب کرده و مسمومیت را برای مصرفکننده به دنبال دارد.
از دیگر موارد تأثیرگذاری این ترکیب تسکین درد کلیوی است. با استفاده ترکیب سیاه دانه و عسل در ناشتا سبب جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه برای افرادی که ژنتیکی درگیر این بیماری هستند خواهد داشت.
این ترکیب تأثیر فراوانی بر روی بعض از سنگ کلیههای خاص مانند کلسیمی و سنگهای اگزالاتی دارد. درمان جوشهای زیرپوستی یکی دیگر از تأثیرات این ترکیب شگفتانگیز است. سیاه دانه بهتنهایی برای روشنکردن پوست به کار میرود و عسل هم برای ازبینبردن پوستهای مرده مصرف میشود.
ترکیب این ماده باعث درمان بیماری و مشکلات پوستی شدید؛ مانند جوشهای بلغمی و بیمارهایی مانند پیسی و لکهای روی پوست مورداستفاده قرار میگیرد.
مورد از تأثیرات مهم این ترکیب افزایش شیر مادر است. سیاه دانه دارای خاصیت ضددرد و سرطانی دارد، موجب هضم غذا و کاهش فشارخون شده که افزایش شیر در مادران را به دنبال دارد. استفاده 2 گرم در طول روز بهصورت له شده بر بانوان تأثیرگذار خواهد بود.
تا کنون عوارضی برای مصرف این مقدار سیاه دانه و عسل برای مادران دیده نشده و حتی برای مصرف این ترکیب در این دوران توصیههای فراوانی میشود.
ترکیب سیاه دانه و عسل و دارچین وجود دارد که با داشتن آنتیاکسیدانهای فراوان باعث بهبود سرماخوردگی، درمان گلودرد، ضدالتهاب، کاهش وزن، ترمیم زخم، درمان عفونتهای قارچی و حتی موجب درمان اختلالات قاعدگی در بانوان میشود؛ این ترکیب با اضافهکردن دارچین به سیاه دانه و عسل با مقدار تعیین شده دست میآید.
بهترین زمان مصرف سیاه دانه و عسل
برای اثرگذاری بیشتر خواص سیاه دانه و عسل باید در مورد زمان مصرف و حتی نحوه مصرف اطلاعات کافی داشته باشیم. در بالا درمورد مصرف و نحوه مصرف این ترکیب توضیحاتی دادیم استفاده روزانه بهصورت ناشتا برای کلیهها مؤثر خواهد بود، مصرف هفتگی آن برای تقویت کل سیستم گوارشی مؤثر است.
مثلاً استفاده از این ترکیب در فصل زمستان، مخصوصاً زمانهای که احساس کسالت و سرما خورگی دارید باعث بالاتر رفتن سیستم ایمنی در بدن شخص شده و حتی امکان پیشگیری و درمان را دارد.
برای اثرگذاری بهتر این ترکیب برای تخمدان، بهتر است با پزشک بانوان مشورت شود تا با دیگر داروها تداخل نداشته، سیاه دانه مادهای بسیار واکنشپذیر با سایر مواد بوده و گاهی با چنین واکنشهایی موجب ایجاد مسمومیت شدید در افراد میشود.
بهطورکلی برای مصرف این ترکیب توصیه میشود که حتماً قبل از واردکردن ترکیب سیاه دانه و عسل به رژیم غذایی خود از پزشک مربوطه مشاوره بگیرند تا موجب ایجاد تداخل و مسمومیت برای اشخاص مصرفکننده نشود. اما بهتر است قبل از مصرف درباره خواص سیاه دانه و عسل که چه مدار مصرف شود بدانیم.
مقدار مصرف سیاه دانه و عسل در روز
سیاه دانه نوعی ادویه است که معمولاً در تهیه ترشی مورداستفاده قرار میگیرد. این دانه دارای طمعی تلخ و دانههای ریز سیاه میباشد که بیشتر در مناطق جنوبی غربی آسیا رشد کرده و به نامهای شونیز، سنوخ سیاه، سیاه تخمه و کمون آسود شناخته میشود.
این دانه با داشتن ویتامینهایی برای درمان بیماری سل، دیابت، میگرن، کمخونی و حتی بیماریهای عروقی استفاده میشود. ترکیب سیاه دانه و عسل برای هر مشکل ایجاد شده در بدن شخص مفید است و نسبت به مقدار مصرف و زمان مصرف آن تأثیرات متغیری دارد.
اما توصیه میشود در طول روز بیش از 10 گرم از سیاه دانه با ترکیب عسل استفاده نشود، چون این دانه بسیار پرکاربرد، آلودگی را به خود جذب کرده و حتی با یک سری از مواد خوراکی دیگر واکنش مسمومکننده و عکس دارد.
خواص سیاه دانه و عسل برای پوست صورت
از ترکیب سیاه دانه و عسل یا روغن سیاه دانه میتوان بهصورت خوراکی یا بهصورت موضعی استفاده کرد که یکی از این کاربردهای موضعی و خواص سیاه دانه و عسل بهصورت ماسک بر روی صورت است.
با استفاده از ماسک سیاه دانه و عسل میتوان جوش، لک و حتی بیماریهای پوستی با درجات مختلف را درمان و کاملاً خوب کرد.
زمانی که شما از این ماسک استفاده میکنید آلودگی و میکروبها، خشکی پوست، ازبینرفتن رادیکالهای آزاد، بیماری خطرناک پسوریازیس و اگزما و حتی مشکلات التهابی پوست ناشی از آلرژی یا حساسیت فصلی و…. درمان شده و هیچ اثری بر روی پوست شما باقی نمیگذارد.
افراد مسن میتوانند با استفاده از این ترکیب سبب جلوگیری پیری زودرس شوند و از فواید سیاه دانه و عسل لذت ببرند.
فواید سیاه دانه و عسل برای معده
از دیگر خواص سیاه دانه و عسل میتوان اثر درمانی فوقالعاده آن بر روی سیستم گوارشی، مخصوصاً معده را ذکر کرد.
از این ترکیب در زمانهای بسیار دور برای ازبینبردن سوءهاضمه، یبوست و حتی نفخ مورداستفاده قرار میگرفت. در طی تحقیقات انجام شده مشخص شد که از این ترکیب میتوان برای درمان عفونت دریچه پیلور (دریچه پایینی معده که به ابتدای روده کوچک متصل است) بهره برد.
این بیماری توسط هلیکوباکتری پیلوری در افراد ایجاد شده و ترکیب سیاه دانه و عسل با داشتن ویتامین و آنتیاکسیدانهای مهم سبب جلوگیری از بهوجودآمدن این بیماری در افرادی که معده ضعیفی دارند خواهد شد.
برای درمان این بیماری توسط این ترکیب 6 گرم از سیاهدانه کوبیده شده را با 12 گرم عسل مخلوط کنید. پس از ساخت این ترکیب، آن را سه وعده در روز با قاشق چایخوری مصرف کنید. پس از گذشت 2 هفته این ترکیب بسیار مقوی اثر خود را بر روی سیستم گوارشی گذاشته و بیماری شما کاملاً بهبود مییابد.