قند برنج چقدر است
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و در جریان گذاشتن مردم عادی از اطلاعاتی که محققان دربارۀ مواد غذایی کشف کردهاند باعث شده است، خیلی از مردم به پرهیزهای غذایی برای بالاتر بردن سلامت بدن خود در زندگی روزمره علاقهمند شوند.
میزان قند برنج مصرفی در طول روز یکی از پرهیزهایی است که افراد آن را رعایت میکنند تا از بروز بیماریهایی مانند قند خون، کلسترول بالا، انواع دیابت و حتی مشکلات سیستم گوارشی جلوگیری کنند.
خیلی از افراد بر این باورند که اگر مادهای خوراکی یا غذایی شیرین نیست قندی هم نخواهد داشت و نمیتواند برای بدن انسان مشکل ساز شود.
البته همۀ قندها برای بدن مضر نیستند و وجود خیلی از آنها در بدن باعث کسب انرژی و سوخت و ساز مورد نیاز هستند.
مقدار قند برنج که وارد بدن میشود باید تحت کنترل قرار گیرد تا برای افرادی که بیماریهای زمینهای مانند دیابت و قند خون بالا دارند مشکل ساز نشود.
برنج جزو مواد غذایی محسوب میشود که نه شیرین است و نه ترش؛ ولی این سوال برای کسانی که به دکتر مراجعه میکنند پیش میآید که چرا دکتر متخصص توصیه کرده برنج کمتر مصرف کنند یا این که آیا برنج قند دارد؟
در جواب این سوال باید گفت بله برنح دارای قند است و قند موجود در برنج از نوع کربوهیدراتی است که از مواد معدنی تشکیل شده است.
آیا برنج قند دارد؟
همانطور که گفته شد برنج دارای نوعی قند کربوهیدارتی است و عناصر تشکیل دهنده کربوهیدارت کربن، هیدروژن و اکسیژن هستند. اما قند کربوهیدارتیای که در برنج وجود دارد، ترکیبی از قند ساده، نشاسته و کربن است.
حتماً شنیدهاید که برنج و دیابت با یک دیگر رابطۀ مستقیمی دارند. کربوهیدارت موجود در برنج پس از وارد شدن به بدن تبدیل به گلوکز خواهد شد.
گلوکز قندی است که بدن توانایی سوزاندن آن را برای کسب انرژی مورد نیاز برای ادامۀ حیات و همچنین ذخیره کردن به صورت چربیهای زیر پوستی یا موضعی در قسمتهای مختلف بدن (قسمتهای میانی بدن) را دارد.
این قند از انرژی بالایی برخوردار میباشد و در صورت وارد شدن مقدار زیادی از آن به بدن باعث بالا رفتن قند خون در فرد میشود و به دنبال آن امکان ابتلا به بیماری دیابت را در فرد زیاد خواهد کرد.
شاید این سوال برای شما مطرح شود که قند برنج چقدر است که میتواند برای بدن خطراتی را به دنبال داشته باشد.
میزان قند موجود در یک پیمانه برنج هم اندازۀ یک پیمانه شکر است. طبق اندازهگیریهایی که محققان انجام دادند، میزان قند برنج سفید در هر 100 گرم برنج با دانههایی متوسط حدود 0.05 گرم قند و 100 گرم دانه درشت حدوداً 0.09 قند دارد.
اما همچنان بعضی از افراد به دلیل شیرین نبودن برنج و این درصد قند برنج موجود در هر 100 گرم، بر این باورند که برنج دارای قند کمی است یا اصلاً قندی ندارد تا توانایی ضرر رساندن به بدن فرد را داشته باشد.
در صورتی که این گونه نیست و احتمال ابتلا به دیابت را در اشخاصی که به صورت زمینهای با آن (دیابت) درگیرند را افزایش داده و حتی برای افراد سالم باعث ایجاد اضافه وزن و صدماتی بر سیستم گوارشان خواهد شد.
برنج و دیابت
همانطور که در بالا توضیح دادیم برنج و دیابت با یک دیگر مرتبط هستند و با کنترل کردن قند موجود در برنج میتوان دیابت را هم تحت کنترل و حتی تحت درمان قرار داد.
طبق اطلاعاتی که دانشمندان کشف کردهاند تقریباً 78 درصد برنج از کربوهیدارت تشکیل شده است. کربوهیدرات طی یک فرآیند خاص تبدیل به گلوکز میشود که قند مصرفی برای بدن میباشد.
گلوکز برای سوختن نیاز به یک مادۀ شیمیایی دارد تا انرژی مورد نیاز بدن را فراهم کند. انسولین مادهای است که موجب سوختن گلوکز شده تا انرژی لازم برای عضلات بدن تأمین شود.
انسولین که نوعی قند است باعث شده تا قند خون در افراد بالا برود. این موضوع به این معنا است که قند موجود در برنج باعث ضرر رسیدن به بدن فرد مصرف کننده نمیشود، بلکه مقدار گلوکز وارد شده به بدن است که برای سوختن نیاز به انسولین دارد که موجب افزایش میزان قند خون خواهد شد.
کاهش قند موجود در برنج
از آنجایی که برنج بعد از گندم پرمصرفترین غلات در ایران محسوب میشود، افراد دیابتی در مقابل خوردن برنج در طول روز حتماً با چالشهایی سرکار خواهند داشت.
اما روشهایی وجود دارد که باعث کاهش قند موجود در برنج خواهد شد تا این افراد برنج را با خیال راحت در وعدههای خود داشته باشند.
یکی از این روشها پختن برنج به صورت کته میباشد، در این حالت به دلیل این که آب برنج برای پخت و مقدار زمانی که بر روی شعلۀ گاز قرار دارد زیاد است باعث از بین رفتن بخش عظیمی از کربوهیدارت موجود در برنج میشود.
اکثر افراد بر این باورند که قند برنج آبکش شده کمتر است، در صورتی که تعداد آبکش کردن زیاد برنج موجب کم شدن کربوهیدارت آن نمیشود و فقط نشاستۀ موجود در برنج را کم خواهد کرد.
روش دومی که میتوان برای کاهش قند موجود در برنج به کار برد، پخت برنج به همراه حبوبات است.
مثلاً لوبیا پلو یا عدس پلو و… از جمله غذاهایی محسوب میشوند که از درصد قند پایینتری برخوردار هستند و اشخاصی که بیماری دیابت دارند میتوانند با خیال راحت از خوردن این غذا لذت ببرند.
سرد کردن یا قرار دادن برنج در یخچال روش سومی است که اشخاص دیابتی میتوانند برای کم کردن 20 الی 25 درصدی قند موجود در برنج استفاده کنند.
به طور کلی برای استفاده از برنج نیاز است موارد که در مقاله مطرح کردهایم را در دستور غذایی خود قرار دهید تا علاوه بر کم شدن میزان قند برنج از بروز بیماریهای خطراناکی مانند دیابت، اضافه وزن، کلسترول، اختلال در سیستم گوارش، گرفتگی رگهای عروقی و… پیشگیری کنیم.
همانطور که از قدیم گفتهاند: عقل سالم در بدن سالم است؛ پس در حفظ و نگهداری از آن باید کوشا باشیم تا زندگی بهتری را تجربه کنیم.