مشخصات پسته اکبری یکی از دردسرهایی است که افراد زمان خرید پسته باکیفیت با آن مواجه میشوند و در تشخیص آن معمولاً اشتباه میکنند. پسته جزو اصلیترین ترکیبات شناختهشده آجیل در دنیا است که بسیاری از افراد طرفدار این آجیل خوشمزه هستند.
پسته از میوه درختی میباشد که یک پوسته سخت مغز خوراکی آن را پوشانده و توسط یکلایه نازک پوستی نرم برای جلوگیری از آلودگی و خرابشدن محافظت میشود. اکثر افراد تصویر پسته اکبری را بهخوبی میشناسند و قابل تشخیص میدانند، اما در هنگام خرید به دلیل مخلوط شدن با دیگر مدلهای پسته امکان تشخیص را در افراد کم میکند.
منشأ اصلی پیدایش درخت پسته از خاورمیانه و آسیای میانه میباشد. این درخت اولینبار در مناطق کوهستانی و نسبتاً خشک کشورهایی از جمله ایران، ترکمنستان، سوریه و در قسمتهای غربی کشور افغانستان دیده شد.
از خصوصیات پسته اکبری میتوان به شکل ظاهری و طعم بسیار خوب آن اشاره کرد که با داشتن دانههای سبزرنگ و رگههای رنگی قرمز بهخوبی قابل تشخیص است، اما همانطور که گفته شده به دلیل مخلوطشدن با دیگر مدلهای پسته که شباهتی نسبی به پسته اکبری دارند قدرت تشخیص را در افراد کم میکند.
پسته اکبری چیست؟
مهمترین سؤال برای افرادی که تا کنون اسم این پسته را نشنیدهاند” پسته اکبری چیست؟” میباشد.
به مشخصاتی که میتوان اشاره کرد شامل کشیده بودن پسته، خوشفرمی آن که برای پذیرایی در مجالس و مهمانیهای مجلل استفاده میشود. از دیگر قسمتهای که مورد بررسی قرار میگیرد مشخصات درخت پسته اکبری است.
این پسته مرغوب قدرت متوسطی برای رشد بهصورت گسترده دارد. ارتفاع درخت این پسته متوسط میباشد اینگونه که گاهی بدون استفاده از نردبان به چیدن محصول میپردازند. زمان گلدهی این درخت بستگی به شرایط آبوهوایی و خاک دارد.
به طور معمول در شهر رفسنجان از ۲۱ فروردینماه تا ۲۶ همین ماه گلدهی آن شروع شده و پس از گذشت ۱۱ روز گلدهی آن تمام میشود. مشخصات ظاهری پسته اکبری که بر روی درخت است و زمانی که چیده میشود کمی متفاوت است.
این پسته بهصورت نیمهخام بهصورت دستچین چیده شده و پس از برداشتن پوست محافظتی آن شکلی دهنبسته دارد. با گرما دادن بهصورت غیرمستقیم مرحله رسیده شدن این پسته کامل شده و به یک مزه بسیار عالی مبدل میشود.
البته لازم به ذکر است که خصوصیات پسته اکبری بیشتر از موارد گفته شده میباشد که موجب شده جزو بهترین پسته در دنیا شناخته شود.
از دیگر سؤالاتی که برای افراد مطرح میشود که ” پسته اکبری مال کجاست؟” همانطور که گفته شد اصالت این پسته برای خاورمیانه است، اما بهترین و نابترین پسته اکبری دنیا در شهر رفسنجان کشت میشود.
البته مدلهای متفاوت دیگری از پسته وجود دارد که دارای جنسی مرغوب و باکیفیت است. مثلاً پسته احمد آقایی نیز جزو پستههای لاکچری در دنیا محسوب میشود. این دو پسته تفاوتهای چندانی با یکدیگر ندارند و تنها تفاوتشان در مغز خوراکی آنها است. مغز خوراکی پسته اکبری کشیده و خوش فرم ولی مغز خوراکی پسته احمد آقایی دراز و بادامیشکل است.
مشخصات ظاهری پسته اکبری
شکل پسته اکبری اولین مشخصهای است که در اولین برخورد برای مشتری مشخص است که با داشتن ظاهری کشیده و خوش فرم میتوان آن را تشخیص داد.
این پسته از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. سایز پسته اکبری بسته به میزان رشد آن دارای اندازهای معمولاً ثابت است. عرض پسته اکبری خشک شده ۱۲٫۲۲ میلیمتر و طول آن ۶۱٫۱۲ میلیمتر است. طبق بررسیهای متعدد این اندازهها تقریباً ثابت هستند و فقط در صورتی با یکدیگر متفاوت دارند که به طور کامل پخته نشده باشند و پس از برخورد با گرمای غیرمستقیم ایجاد تغییرات ظاهری در آنها ایجاد شود.
خواص پسته اکبری بسیار زیاد بوده و اینگونه تأثیرات قابلتوجهی بر روی بدن افراد میگذارد. پسته اکبری دارای مواد مغذی فراوانی مانند ویتامینها و آهن است که انرژی موردنیاز بدن را تأمین میکنند.
این پسته سرشار از آنتیاکسیدان در درمان و جلوگیری از بیماریهای خطرناک مانند سرطان، قلبی، عروقی مؤثر بوده و همچنین موجب جلوگیری از تشکیل انواع تومورهای دارای بافت نرم در بدن میشود.
آنتیاکسیدان موجود در این پسته موجب شده تا رادیکالهای آزاد در بدن از بین رفته و سلولهای بدن مجدداً به رشد و تقسیم بپردازند. در کاهش وزن بسیار تأثیرگذار است. این مورد به دلیل وجود فیبر بالایی است که در این خوراکی خوشمزه وجود دارد.
این موضوع سبب شده که پس از مصرف مقداری از پسته شخص احساس سیری کند و اشتها برای ادامه به غذاخوردن را کم میکند.
استفاده بهاندازه و درست از پسته موجب شده که فیبر در بدن شخص جذب شود و انرژی کافی بدن را فراهم کند و دیگر نیاز به مصرف غذای مجدد نداشته باشد. بسیاری از افراد که گیاهخوار هستند و فقط تمایل به مصرف سبزیجات دارند، میتوانند با مصرف مشخص شده توسط پزشک مواد مغذی موردنیاز بدنشان را کسب کنند.
پسته با داشتن ویتامین B1 توانایی ایجاد شادی و نشاط را در بدن انسان دارد و این ویتامین موجب کاهش استرس در افراد شده و با ازبینرفتن این مورد در بدن، شخص حس خوبی را پیدا میکند.
مصرف پسته برای بانوانی که حامله هستند نیز بسیار زیاد توصیه میشود. پسته با داشتن پروتئین فراوان باعث میشود که اسیدهای چرب و کلسترول در خون فرد کاهش یابد و جنین بتواند بهراحتی از آنتیاکسیدان و ترکیبات فنولیک، ویتامین E و کاروتن و حتی ویتامین A و امگا 3 برای رشد و نمو استفاده کند. این موضوع موجب شده که بدن مادر در این زمان کمتر آسیبدیده و دوره ریکاوری در زمان کمتری انجام میشود.