ممکن است اسم چای کوهی را شنیده باشید و یا به عنوان چای پشمینه از آن استفاده کرده باشید. در این مقاله تلاش خواهیم کرد که شما را با خواص چای کوهی آشنا کنیم. این گیاه از گیاهان خودرو بوده که در اکثر مناطق کوهستانی می روید.
فواید چای کوهی بسیار بوده و از ریشه تا گل آن را میتوان برای درمان امراض استفاده نمود. چای کوهی گل های پنبه ای شکل دارد و رنگ آن صورتی مایل به بنفش است و ساقه ای رونده دارد. تا به امروز 79 ترکیب از این گیاه مورد بررسی قرار گرفته است که دارای خاصیت منحصر به فرد بودن و اثربخشی آن در درمان بیماریها را آشکار میکند.
در ادامه سعی میکنیم این سوال که، خواص چای کوهی چیست؟ را به صورت موشکافانه بررسی و تحلیل کنیم و با نام های دیگر این گیاه آشنا شویم تا بتوانیم از خواص آن بیشتر بهره ببریم.
چای کوهی چیست؟
نام علمی چاهی کوهی، سییدریتیس (Sideritis) که واژهای یونانی بوده و به معنای آهن است.
نام های این گیاه د زبان پارسی عبارتند از؛ چای پشمینه، چای کلکی، لولو پشمکی، کلکنه، توکلیجه . در دوران قدیم از این گیاه به عنوان یک مرهم اصلی برای زخم های استفاده میکردند.
علت نام گذاری آن در زبان یونانی هم این بوده که در جنگ ها، بسیار کاربردی و در درمان زخم های حاصل اصابت شمشیر، تبر، نیزه و سایر مورد استفاده قرار گرفته و بسیار پرکاربرد بوده است.
این گیاه بینظیر به صورت بوته ای رشد کرده و از لحاظ ظاهری سنبله های آن صورتی مایل به بنفش و گاهی زرد است که در میان کرک های پشمی احاطه شده است و اکثر نام هایی که برای گیاه مزبور انتخاب شده بخاطر این ویژگی بوده است.
شما میتوانید این گیاه را در کوه های مرتفع و بین صخرهها مشاهده کنید. کشور ایران خواستگاه اصلی این گیاه است و میتوان چای کوهی را به راحتی در دامنه های رشته کوه البرز یافت کرد.
چای کوهی در ارتفاعات کرج، کوه های شهرستان کرج تا دامنه کوه های زاگرس به فراوانی یافت میشود.
چای کوهی از لحاظ طعم به ترکیبی از نعناع، لیمو و بابونه نزدیک است. چای کوهی حاوی ترکیبات شیمیایی از قیبل تانن، اسید نیکوتینیک، هاپیرین و ماده ی قرمز رنگی به نام هایپریسین میباشد.این چای دارای طبع گرم و خشک میباشد و برای کسانی که طبیعت بدن آن به سردی میرود بسیار مطلوب است.
از خواص آن میتوانیم به سلامت پوست، درمان افسردگیها، پیشگیری از آلزایمر، درمان بیماری های ویروسی، ضدعفونی مجاری ادراری، ضد ورم و درد، خلط آور، ضد کرم های گوارشی، درمان و بهبود دردناشی از میگرن، درمان معده درد و ورم آن، ضد انواع سرطان، تسکین دهنده درد دنبالچه، درمان اسهال خونی، درمان کزاز، تقویت قوای جنسی در مردان و زنان، رفع آرتریت، رقع بیخوابی، رفع کم خونی، کمک به درمان لاغری و افزایش وزن و تقویت سیستم ایمنی بدن دربرابر انواع تهدیدات داخلی و خارجی اشاره کرد.
توجه داشته باشید از بیرویه این گیاه دارویی به دلیل امکان بروز عارضه خودداری فرمائید.
خواص چای کوهی برای سرما خوردگی چیست؟
چای کوهی موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و برای پیشگیری از بیماریهایی همچون آنفولانزا و سرماخوردگی بسیار مفید است. چای کوهی دارای خاصیت ضد باکتری است.
خلط آور بوده و در نتیجه میتواند در کاهش سرفه و آبریزش بینی به شما کمک کند. چایکوهی، درد قفسه سینه را کاهش داده، تنگی نفس و درد سینه را برطرف میکند همچنین از خونریزی ریه جلوگیری میکند و تورم ریوی را بهبود میبخشد.
در سرما خوردگی همچون معجزه ای بیِبدیل عمل میکند. سیاه سرفه را نیز رفع میکند. صدا را باز میکند. اگر از آن به صورت دمنوش استفاده کنید سرفه های طولانی و خشک را برطرف میکند و برای گرفتگی صدا بسیار مفید خواهد بود. به دلیل خلط آور بودن موجب باز شدن بینی شده و گرفتگی آن را رفع میکند و موجب بهبود سریع سرماخوردگی میشود. این چای کوفتگی و خستگی بدن را رفع میکند و در درمان بدن موثر است.
خواص چای کوهی برای رحم چیست؟
یکی از خواص مهم این گیاه این است که موجب تنظیم و تقویت دستگاه تولیدمثل زنان میشود.
چایکوهی موجب تقویت رحم شده و از ایجاد عفونت در رحم جلوگیری میکند و باعث پاکسازی رحم از باکتری ها و انواع عفونت میشود.
چای کوهی دارای خاصیت آنتیاکسیدانی است و از رشد سلول های سرطانی در دهانه رحم جلوگیری و در درمان آن بسیار تاثیرگذار عمل میکند.
همچنین موجب کاهش دردهای قاعدگی شده و درمان سرطان های سینه و رحم میشود. از ایجاد کیست و عفونت رحم جلوگیری کرده و از خاصیت آن قاعده آور بودن است.
در نتیجه این گیاه برای حفظ سلامتی زنان بسیار مفید و موجب شده بسیاری از پزشکان مصرف این گیاه را به صورت دمنوش پیشنهاد کنند تا بتوان از بیماری هایی که در بالا به آن اشاره شد جلوگیری کرد و یا به درمان آن پرداخت.
خواص چایکوهی برای لاغری
چایکوهی یک گیاه است که موجب باز شدن اشتها میشود و اشتها آور است.
مصرف آن موجب چاقی و پرخوری شده و مصرف آن برای افرادی که از لاغری خود رنج میبرند و قصد دارند پرتر شوند توصیه میشود. چایکوهی این دلیل قدرت اشتها آوری دارد که میتواند قدرت و توانایی سیستم گوارش بدن را افزایش دهد و موجب افزایش وزن شود.
خواص چای کوهی برای کبد چیست؟
این گیاه دارویی است برای افرادی که از کبد چرب رنج میبرند و در عذاب هستند. کبد بخش بسیار حساسی در بدن میباشد و به داروخانه بدن مشهور است زیرا اکثر مواد را در خود ذخیره میکند.
شما اگر مبتلا به بیماری و امراض کبد هستید میتوانید از دمنوش چای کوهی برای درمان این بیماری استفاده کنید. زیرا چای کوهی دارای خواصی است که عفونت در کبد را رفع کرده و چربی سوزی را افزایش میدهد و امراض ایجاد شده را درمان میکند.
شما با مصرف این چای میتوانید سلامتی خود را مجددا به دست آورید. با مصرف چای کوهی تمامی چربی های انباشته شده در بدن الخصوص کبد، را به مرور زمان از بین میرود و سلامتی را خود به دست میآورید.
این چای بسیار خوش عطر بوده و میتواند از کبد شما دربرابر بیماریها حفاظت کند و درد های حاصل از امراض را تسکین دهد و با نسخهای درست میتواند به طور کلی بیماری را رفع و درمان کند.
خواص چای کوهی برای اعصاب چیست؟
چای کوهی یکی از نوشیدنی های آرام بخش برای رفع خستگی و افسردگی قلم داد میشود. از تیره گیاهان معطر بوده و ارامش بخش اعصاب است. مصرف این چای موجب رفع خستگی ذهن شده و آن را برطرف میسازد.
به علت انرژی زا بودن و ایجاد نشاط میتواند برای رفع بیحوصلگی و خستگی در افرادی که احساس افسردگی میکنند مورد استفاده قرار گیرد.
این گیاه ارزشمند، یک تقویتکننده قوی برای اعصاب محسوب شده و در درمان دردهای عصبی و حتی سرگیجه بسیار تاثیرگذار است.
این گیاه یک تونیک قوی برای اعصاب محسوب میشود. این گیاه نشاط آور و مفرح میتواند درد های ناشی حملات عصبی را کاهش داده و شدت حملات بکاهد و اگر به صورت منظم مورد استفاده گیرد بیماری را درمان کرده و آرامش و تندرستی را به ارمغان آورد.
از این گیاه، داروهایی مانند قطره هایپیران و قرص پرفوران ساخته میشود که ماهیت ضد افسردگی دارد و از آن برای درمان افسردگی استفاده میشود.
خواص چای کوهی برای معده چیست؟
اگر به دفعات دچار معده درد و مشکلات گوارشی میشوید حتما توصیه میکنیم که از چای کوهی برای رفع دردهای معده و گوارشی خود استفاده کنید.
بیشک پس از مصرف، از اعجاز این گیاه دارویی بر درمان ناراحتی هایتان شگفت زده خواهید شد. مصرف این چای برای معده مفید بوده و در حفظ سلامتی آن نقش به سزایی ایفا میکند. به علت دارا بودن آنتی اکسیدانها و فنول های طبیعی از التهاب معده جلوگیری کرده یا در صورت بروز، آن را درمان میکند.
خواص چای کوهی از نظر طب سنتی بسیار مورد توجه بوده است. دمنوش آن دارای فلانوئید هایی بوده که موجب مهار سلول هایی در معده میشود که تولید گاز معده را برعهده و در نهایت از سوزش معده و نفخ جلوگیری میکند.
روند بهبود زخم معده توسط چای کوهی به صورت تدریجی بوده و اگر میخواهید به سرعت بهبودی خود را به دست آورید میبایست رژیم غذایی مناسبی را در پیش بگیرید تا از فشار بر روی معده خود بکاهید برای مثال از کافئین استفاده نکنید و یا از مصرف سبزیجات دوری کنید و آن ها را آبپز استفاده نمایید.
خواص چای کوهی برای پریودی چیست؟
چای کوهی قاعده آوری بسیاری دارد. مصرف این گیاه قبل از دوران قاعدگی موجب افزایش خونریزی قاعدگی میشود و به شروع آن در دوران پریودی کمک میکند.
این گیاه دارای طبیعت گرم و خشک است و یک قاعده آور طبیعی محسوب میشود و در کاهش درد پریودی با مسکن ها و قرص های شیمیایی برابری میکند.
چای کوهی موجب تنظیم چرخه قاعدگی و موجب افزایش خونریزی در دوران قاعدگی میشود و خانم هایی که دارای خون ریزی شدید هستند حتما باید با مشورت پزشک این گیاه را مصرف کنند.
البته به طور کلی اگر در این دوران خونریزی شدید قاعدگی دارید تا جایی که ممکن است از نوشیدن چای کوهی پرهیز نمایید.
در این مقاله سعی شد یکی از گیاهان با ارزش و با خواص دارویی زیاد را به شما معرفی کنیم. امیدواریم از این اطلاعات استفاده کرده و همیشه با تدبیر بدنی سالم و ذهنی پویا داشته باشید.