اگر برنج خمیر شد چه کار کنیم؟
پخت برنج همیشه پر از چالشهایی بوده که تمام آشپزان با آن درگیر می شوند. یکی از این چالشها شفته شدن برنج است. برنج شفته به دلیل داشتن ظاهری همخورده و نرم، باب میل خیلی از اشخاص نبوده و خوردن غذا برایشان آسان و لذت بخش نخواهد بود.
در صورتی که این اتفاق اغلب برای افرادی که تازه به آشپزی کردن میپردازند خواهد افتاد و برای درست کردن این شرایط به وجود آمده این سؤال برایشان پیش میآید که با برنج شفته چه کنیم؟
لازم به ذکر است که اگر برنجتان شفته شد نیازی نیست آن را دور بریزید و میتوانید با آن غذاها و پیشغذاهای متفاوتی تهیه کنید که از طعم بسیار جذابی برخوردار هستند که موجب تنوع در سفرۀ غذاییتان خواهد شد.
شاید این سؤال برایتان مطرح شود که چرا برنج شفته میشه و برای جلوگیری از این اتفاق چه راهکارهایی وجود دارد؟
اکثرا برنجهای تازه یا کشت همان سال در صورت اضافهکردن آب به مقدار زیاد و پخت بیش از اندازه قبل از آبکش کردن، تبدیل به برنج شفته میشود و برای جلوگیری از این اتفاق، افراد با تجربه به انجام آبکش کردن سریع برنج کرده یا برنج تازه را نگهداشته و به مصرف برنج قدمیتر میپردازند.
اما خیلی از غذاهایی که در شرق و جنوب شرقی آسیا پخته میشوند با استفاده از برنج شفته بوده که مزۀ بهتری به غذاهایشان میدهد. در این مقاله علاوه بر توضیح راه حل برنج شفته به طریقۀ استفاده از برنج شفته شده نیز میپردازیم.
دلیل شفته شدن برنج چیست؟
قبل از توضیح دادن دلیل شفته شدن برنج باید در مورد خصوصیات ظاهری برنج شفته و حالتی که دارد پیش زمینهای از آن داشته باشیم. برنج شفته، برنجی است که بر اثر جوشیدن و اضافهکردن آب زیاد پس از پایان یافتن پخت به حالت چسبندهای رسیده به نحوی که بافت دانههای برنج با هم مخلوط شده و ظاهر خمیری شکل پیدا کرده باشد.
البته عواملی دیگری مانند شستشو ندادن برنج، اضافهنکردن نمک و تازه بودن برنج (پخت برنج کشت شدۀ همان سال) از عوامل تأثیرگذار به شفته شدن برنج است.
چاره برنج شفته شده چیست و چه روشهایی برای جلوگیری از اتفاقافتادن این مشکل وجود دارد؟
- خیس کردن برنج در آبنمک یکی از راههای جلوگیری برای شفته شدن برنج است. روش استفاده از این راه حل ریختن یک قاشق غذاخوری نمک بهازای هر پیمانه برنج به دیگ پخت برنجمان است. این روش بیشتر برای آبکش کردن برنج مورد استفاده قرار میگیرد و با انجام این کار برنج دانههای جدا خواهد داشت. همچنین با اضافهکردن یک قاشق غذاخوری نمک بهازای هر دو پیمانه برنج در روش پخت برنج کته، میتوانیم یک برنج کته خوشطعم با ظاهری مناسب و خمیری نشده برای مصرف در وعدۀ غذایی خود داشته باشیم.
- استفاده از قابلمۀ مناسب در هنگام پخت برنج از دیگر راه حل برنج شفته شده است. انتخاب اندازۀ قابلمه با سایز مناسب باعث میشود که دانههای برنج بهراحتی در قابلمه هم خورده و تحت فشار قرار نگیرند و به حالت شفته در نیایند.
- دانستن زمان مناسب برای آبکش کردن برنج یکی از چاره برنج شفته شده است. زمانی که از برنج تازه برای پخت استفاده میکنید باید از جوش خوردن اضافۀ برنج در قابلمه جلوگیری شود تا دانههای برنجتان له نشود، تا یک برنج دانه جدا برای خوردن با خورشت موردعلاقهتان داشته باشید.
- افزودن روغن بهاندازه از دیگر دلایل جلوگیری شفته شدن برنج است. از این روش میتوانید در هنگام پختهشدن برنج در آب استفاده کنید؛ به این صورت که به آب موجود در دیگ که برای پخت برنج است، دو قاشق غذاخوری روغن اضافه می کنیم. این کار باعث میشود که دانههای برنج کمی آبگریز شده و برنجمان به حالت شفته در نیاید.
- قبل از پخت برنج، برنجمان را حتما شستشو داده، البته بهتر است این عمل با آبگرم انجام گیرد. شستشو برنج با آب سرد باعث شده که نشاستۀ برنج دچار شوک شده و بهجای قد کشیدن برنج موجب از بین رفتن بافت برنج و شفته شدن برنج شود.
- هم زدن زیاد برنج باعث میشود که برنجتان به هم بچسبد؛ زیرا در زمان پخت، برنج نیاز به تکان خوردن نداشته و با انجام این کار برنج شکسته شده و به حالت شفته در میآید.
- اضافهنکردن آب بیش از اندازه برای پخت برنج جزو روشهای مهم در پخت و راه حل برنج شفته شده است. آب زیاد در دیگ باعث شده دانۀ برنج پس از پخت با قرار گرفتن در برابر حرارت، آب جذب شده در دانه تبخیر نشود و پس از آبکش کردن یا آبکش نکردن برای پخت به روش کته به حالت شفته در آمده و لذت غذاخوردن به همراه خورشت موردعلاقهتان را از بین ببرد.
اگر برنج شفته شد چه کاری انجام دهیم؟
در صورت استفاده از راهحلهای گفته شده اگر برنج شفته شد چه کاری میتوان انجام داد؟ آشپزان حرفهای و باتجربه در صورت قرارگرفتن در برابر اینچنین شرایطی از برنج شفته در مصارف دیگری مانند پخت شعله زرد، شیربرنج، تهیۀ نان بر پایۀ پورۀ برنج و آرد گندم استفاده کرده و همچنین بهعنوان تهدیگ در هنگام پخت دیگر برنجها مورداستفاده قرار میدهند.
از برنج شفته شده میتوان در تهیۀ کوفتهبرنجی استفاده کرد. داخل این کوفته مخلوطی از سبزیجات معطر و خوشطعم به همراه گوشت وجود دارد، که غذایی بسیار پرطرفدار در کشورهای شرقی و جنوب شرقی آسیا محسوب میشود.