از زمانهای دور تا به امروز طرز تهیه روغن حیوانی از کره مورد استقبال تمامی جوامع قرار گرفته است. دلیل اهمیت یافتن این موضوع گسترش سلامتی و آگاهسازی ساکنین کرۀ زمین در مورد زندگی سالمتر با استفاده از مواد خوراکی بوده است.
استفاده از روغن در غذا بسیار حیاتی و مهم است، به این دلیل که موجب جذابتر شدن مزه غذا و بالاتر رفتن میل به غذاخوردن در افراد میشود.
روغنهای سرخکردنی با تنوع زیاد در بازار وجود دارند. افراد مطابق سلیقه و میل خود آن را تهیه کرده و در پخت غذا مورداستفاده قرار میدهند. این روغنها شامل روغنهای کارخانهای و روغنهای محلی و دستساز هستند، که روغنهای محلی را میتوانید در خانهتان با استفاده از انواع کره تهیه کنید.
یکی از موضوعات قابلبحث، وجود انواع کره موجود در بازار است و برای افرادی که در منز ل به تهیۀ روغن حیوانی مشغول میشوند با چالش گرفتن روغن حیوانی از انواع کره برخورد دارند؛ در ادامۀ این مقاله به بررسی و طرز تهیۀ روغن از انواع کره خواهیم پرداخت.
نحوه گرفتن روغن از کره محلی
تهیه روغن از کره حیوانی محلی به دلیل داشتن عطر و بوی تند ، همچنین گاهی مزههای ناخوشایند بسیار سخت و دشوار است. ولی این روغن جزو سالمترین روغنهای سرخکردنی برای پخت غذا محسوب میشود.
دلیل مفیدبودن این روغن برای پروتئین، ویتامین، کربوهیدرات و مواد معدنی باقیمانده از شیر پستانداران است که در انتهای فرایند تولید روغن حیوانی محلی میباشد. مقدار پروتئین و مواد معدنی حدود 80 درصد بوده و مواد جامد موجود در شیر حدود 1 درصد و آب 16 الی 18 درصد در روغن حیوانی محلی که از کره محلی تهیه شده است.
مراحل ساخت روغن حیوانی از کره محلی
در مرحلۀ اول مقداری کره محلی را درون قابلمهای که بر روی شعلۀ متوسطی قرار دارد و بهآرامی شعله را کم کرده تا جایی که کره حیوانی محلی بهخوبی آب شده و مقداری بجوشد تا آب موجود در کره آب شده تبخیر شود و درصد خلوص کره بالا برود.
پس از جوشیدن و تبخیر آب اضافی، تکههای جامدی از پروتئینهای شیر و چربی موجود در شیر بر سطح روغن قرار خواهند گرفت. با قاشق این تکههای چربی را از قابلمه جمعآوری کرده تا روغن به طور کامل شفاف شود. انجام این فرایند زمان بر بوده و نیازمند صبر و حوصله فراوان برای آشپز است.
پس از انجام این مراحل متوجه موادی تهنشین شده در انتهای قابلمه میشوید که نباید آن را از روغن جدا کنید. با ادامهیافتن حرارت مواد تهنشین شده طی فرایند مایارد دچار تغییر رنگ شده و به رنگ کاراملی در میآید.
در انتها با احساسکردن بوی کارامل و رنگ کاراملی شعله را خاموش کرده و پس از سردشدن، رنگ قهوهای به خود خواهد گرفت.
روغن خنک شده از صافی بسیار ریزی عبور داده تا املاح بزرگ آن گرفته شود، سپس درون ظرف شیشهای تمیزی انتقال دهید. شما میتوانید به مدت سه ماه در دمای اتاق و حدود یک سال در دمای یخچال از آن برای تهیه غذا استفاده کنید.
در صورت احساس بوی نامطبوع در مراحل و طرز تهیه روغن حیوانی از کره محلی میتوانید هنگام جوشیدن روغن در مراحل انتهایی به آن ادویههایی مانند زردچوبه و چوبر اضافه کنید تا بوی آن گرفته شود و با گذردادن از صافی تکههای بزرگ باقیمانده از ادویه را جمعآوری کنید.
لازم به ذکر است که مراحل تهیه روغن از انواع کره همانند توضیحات داده شده میباشد، با این تفاوت که بعضی از کرهها نیازمند افزودن مقداری ادویه مخصوص هستند که طعم و عطر نامطبوع روغن را به خود جذب کرده تا در هنگام پخت غذا و سرخکردن مواد غذایی برای افرادی که غذا را میل میکنند نداشته باشد.
بهترین روغن حیوانی محلی که میتوان در تهیه غذا مورداستفاده قرارداد روغن زرد کرمانشاهی است که در بازار با همین اسم شناخته میشود. این روغن در سه مدل متفاوت گاوی، گوسفندی و مخلوط وجود دارد که میتوانید بر اساس علاقه و ذائقهای دارید تهیه و مورداستفاده قرار دهید.
مورد دیگری که در طرز تهیه روغن حیوانی از کره دوغی یا کره پاستوریزه و کره گوسفندی و گاوی وجود دارد، فراموششدن مراحل تهیه این روغنها بهصورت تخصصی است که موجب استفاده از روغنهای نباتی تولید شده در کارخانهها شده است. استفادهکردن از این روغنها بهمرور زمان موجب واردشدن رادیکالهای آزاد به بدن شخص شده و ابتلا به سرطان در تمام بخشهای ضعیف بدن شخص را به دنبال خواهد داشت.